Οι 10 πιο εντυπωσιακοί σταθμοί μετρό στον κόσμο!



Είτε λέγεται υπόγειος σιδηρόδρομος, είτε μετρό, η πραγματικότητα είναι ότι τα υπόγεια τρένα είναι το πιο δημοφιλές δημόσιο μέσο μεταφοράς σε όλες τις μεγάλες πόλεις του κόσμου. Ταξιδεύοντας με το μετρό μπορούμε να απαλλαγούμε από ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μεγάλες πόλεις σήμερα, τη φρικτή κυκλοφορία των αυτοκινήτων...

Ωστόσο ειδικά για τους τουρίστες το μετρό δεν είναι το αγαπημένο μέσο μεταφοράς γιατί δεν τους προσφέρει την δυνατότητα να απολαύσουν τα αξιοθέατα της πόλης. Αν και υπάρχουν κάποιες πόλεις που το αξιοθέατο είναι οι ίδιοι οι σταθμοί του μετρό. Ελάτε να ρίξουμε μια ματιά σε μερικούς από τους πιο όμορφους σταθμούς μετρό όλου του κόσμου.

1. Οι σταθμοί του Μετρό της Μόσχας

Οι σταθμοί του Μετρό της Μόσχας (πρωτολειτούργησε τη δεκαετία του 1930) πρέπει να έχουν τις πιο φανταχτερά διακοσμημένες στάσεις του κόσμου. Τεράστιοι πολυέλαιοι, γύψινα ταβάνια, καμάρες και τοίχοι ζωγραφισμένοι στο χέρι, σε κάνουν να νιώθεις πως την επόμενη στιγμή οι επιβάτες θα αρχίσουν επιτόπου να χορεύουν βαλς.

2. Το μετρό της Στοκχόλμης


Όταν μπείτε στο  μετρό της Στοκχόλμης, δεν είστε σίγουροι εάν έχετε μπει σε μια έκθεση ζωγραφικής ή σε ένα σύστημα μεταφορών.  Το σύστημα μετρό της Στοκχόλμης, με περίπου 110 χιλιόμετρα μήκος, λέγεται και μάλλον είναι η μεγαλύτερη έκθεση τέχνης στον κόσμο.
Υπάρχουν 100 σταθμοί του μετρό γύρω από τη Στοκχόλμη, και περίπου 90 από αυτοί είναι διακοσμημένοι με παλιά και καινούργια έργα τέχνης,  από γλυπτά μέχρι πίνακες ζωγραφικής.

3. Σταθμός Dulferstrasse, Μόναχο, Γερμανία

Ο υπόγειος σιδηρόδρομος του Μονάχου ξεκίνησε την λειτουργία του το 1972. Οι περισσότεροι από τους σταθμούς του είναι όμορφα σχεδιασμένοι, κάποιοι με μια μινιμαλιστική σχεδίαση, κάποια πιο φορτωμένοι με έργα τέχνης ή με έντονη αρχιτεκτονική. Ο σταθμός Dulferstrasse, ενώ δεν ξεφεύγει από την τυπική, κλασική γερμανική αρχιτεκτονική, είναι διακοσμημένος με μια ολόκληρη παλέτα χρωμάτων, που σε συνδυασμό με το ειδικό φωτισμό δημιουργεί την ψευδαίσθηση ενός τεράστιου ουράνιου τόξου.

4. Central Park Station, Καοσιούνγκ, Ταϊβάν


Βρίσκεται στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ταϊβάν, το Καοσιούνγκ, και πρωτολειτούργησε το 2008. Πήρε το όνομα του από το κοντινό Central Park. Σχεδιάστηκε από τον διάσημο Βρετανό αρχιτέκτονα Ρίτσαρντ Ρότζερς ο οποίος κατάφερε να δημιουργήσει μια «έξω» αίσθηση στην υπόγεια κατασκευή, με τη χρήση πολλών χρωμάτων, περιοχών με φυσικό χορτάρι αλλά και με τεχνητά ηλιοτρόπια.

5. Σταθμός Canary Wharf, Λονδίνο

Ένας ακόμη υπέροχος σταθμός μετρό είναι και το Canary Wharf, ο πιο πολυσύχναστος σταθμός του μετρό του Λονδίνου. Βρίσκεται έξω από το κεντρικό Λονδίνο, και εξυπηρετεί μια επιχειρηματική περιοχή, το Canary Wharf. Ο σταθμός άνοιξε το 1999 και εντυπωσιάζει όχι μόνο με τις τεράστιες διαστάσεις του αλλά και με το μοντέρνο σχεδιασμό του, που χαρακτηρίζεται από την μεγάλη χρήση γυαλιού και ατσαλιού. Δημιουργός του είναι ο διάσημος αρχιτέκτονας Sir Norman Foster.

6. Σταθμός Puhung, Pyongyang, Βόρεια Κορέα

.
Το δίκτυο του μετρό της πόλης Πιονγιάνγκ εγκαινιάστηκε κάπου μεταξύ του 1969 και του 1972 από τον πρώην Πρόεδρο Kim Il Sung και είναι, με 110 μέτρα βάθος, το βαθύτερο μετρό στον κόσμο. Η Βόρεια Κορέα εμπνεύστηκε για την δημιουργία του από τον υπόγειο σιδηρόδρομο της Μόσχας και το πολύ μεγάλο βάθος στο οποίο βρίσκεται είναι για να διευκολύνει τις στρατιωτικές μεταφορές.
Υπάρχουν φήμες που θέλουν πολλές σημαντικές στρατιωτικές θέσεις να συνδέονται κρυφά με το υπόγειο σιδηρόδρομο δίκτυο. Ωστόσο, σήμερα κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται για τη μεταφορά επιβατών και ένα από τα κύρια αξιοθέατα του είναι σταθμός Puhung.  Είναι διακοσμημένος με έργα ζωγραφικής που απεικονίζουν τη δόξα της Βόρειας Κορέας αλλά και με τεράστιους πολυελαίους που προσθέτουν μια αίσθηση πολυτέλειας. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλοί τουρίστες που να μπορούν να απολαύσουν τη θέα, επειδή η εξωτερική πολιτική της κομμουνιστικής χώρας είναι εξαιρετικά αυστηρή.

7. Μετρό του Ντουμπάι


Όπως μπορείτε να φανταστείτε και μόνοι σας, η γη της αφθονίας, το Ντουμπάι, όντως διαθέτει ένα εντυπωσιακό δίκτυο υπόγειου σιδηρόδρομου. Και όπως ίσως θα γνωρίζετε ήδη, σε αυτή την περίπτωση δεν μιλάμε για ένα μόνο σταθμό, αλλά για ολόκληρο το δίκτυο, το οποίο σε αρκετά σημεία του βρίσκεται ακόμα υπό κατασκευή. Το 8 εκατομμυρίων δολαρίων έργο ξεκίνησε το 2005, με τον πρώτο σταθμό να μπαίνει σε λειτουργία στις 21:09 και 9 δευτερόλεπτα, το βράδυ της 9ης Σεπτεμβρίου, του 2009 (9:09:09 9/9/9).
Οι περισσότεροι σταθμοί συνδυάζουν το μοντέρνο σχεδιασμό με την τοπική παράδοση. Για παράδειγμα, οι σταθμοί έχουν κελυφωτό σχήμα που θυμίζει μαργαριτάρια, ενώ οι η διακόσμηση των εσωτερικών χώρων είναι εμπνευσμένη από τα τέσσερα στοιχεία της φύσης: γη, αέρας, νερό και φωτιά. Φυσικά, μην εκπλαγείτε αν εντοπίσετε υπερβολικές διακοσμήσεις, όπως πανάκριβους τεράστιους πολυελαίους. Για το Ντουμπάι πρόκειται..

8. Σταθμός Arts et Metiers, Παρίσι, Γαλλία

Εξυπηρετεί το Musee des Arts και το Metiers και πρωτολειτούργησε το 1904. Ωστόσο, το 1994 ο σταθμός ξανασχεδιάστηκε με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την ίδρυση του Εθνικού Ωδείου των Καλών τεχνών και Χειροτεχνίας. Η νέα εμφάνιση ήταν μια ιδέα του Βέλγου καλλιτέχνη Francois Schuiten που άντλησε την έμπνευση του από τα έργα του διάσημου Γάλλου συγγραφέα Ιουλίου Βέρν, και πιο συγκεκριμένα από το κορυφαίο του μυθιστόρημα «Είκοσι χιλιάδες λεύγες κάτω από τη θάλασσα».

9. Σταθμός City Hall, Νέα Υόρκη


Ο υπόγειος σιδηρόδρομος της Νέας Υόρκης δεν είναι πολύ γνωστός για την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του. Ωστόσο μεταξύ των σταθμών του υπάρχει ένας κρυμμένος θησαυρός που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν. Ο σταθμός στο Δημαρχείο χτίστηκε μεταξύ του 1900 και του 1904 και διαθέτει ψηλές καμάρες, φεγγίτες, πολυέλαιους και ορειχάλκινα φωτιστικά. Ο λόγος που είναι άγνωστος στους περισσότερους είναι ότι σταμάτησε την λειτουργία τους στις 31 Δεκεμβρίου του 1945.
Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 υπήρξε ένα σχέδιο για την αποκατάσταση του σταθμού ως κομμάτι του New York Transit Museum, αλλά τελικά ματαιώθηκε μετά την 9/11, λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια. Σήμερα, αν θέλετε να δείτε τον σταθμό, είναι λίγο δύσκολο, γιατί είναι κλειστός για το κοινό και χρησιμοποιείται μόνο ως σημείο αναστροφής του Τρένου 6. 

10.  Σταθμός Τολέδο,Νάπολη Ιταλία


Ο γεννημένος στη Βαρκελώνη Oscar Tusquets Blanca, εκτός από καταξιωμένος αρχιτέκτονας, είναι επίσης ζωγράφος, διακοσμητής, σχεδιαστής επίπλων αλλά και αστικών χώρων. Πρόσφατα ανατέθηκε στην εταιρεία του να σχεδιάσει το σταθμό του Μετρό «Τολέδο» , στη Νάπολη της Ιταλίας. Ο στόχος που του δόθηκε από τις αρχές της πόλης ήταν να δημιουργήσει ένα σταθμό με ιδιαίτερα μοντέρνο σχεδιασμό. Μάλλον τα κατάφερε..

dinfo